Članci

Izvještaj sa stručnog predavanja - Pazar 08.02.2014

U subotu 08.02.2014 u organizaciji i pod pokroviteljstvom Firme "Adriadent" predvođenom Ermanom Mumdžićem organizovano je stručno stomatološko predavanje. Stručni skup je počeo u 10 sati a mjesto održavanja je bila opštinska sala grada Novog Pazara. Samo predavanje je pobudilo veliko interesovanje među lokalnim stomatolozima. Skupu je prisustvovalo oko 60-tak stomatologa iz Pazara i šire okoline.

Sam skup je otvorila gosp. Sabiha Škrijelj , načelnica stomatološke službe JU Doma zdravlja Novi Pazar 

 
 

 

Pored velikog broja domaćih stomatologa koji su popratili ovaj skup, skupu je prisustvovalo i nekoliko bosanskohercegovačkih specijalista Oralne hirurgije koji su na ovaj način dali podršku promociji naše sekcije i izvan granica BiH. Za neke od njih je ovo bio posebno emotivan skup jer potiču sa ovih prostora

 

Inače svoj doprinos u edukativnom dijelu je dala i sekcija Oralnih hirurga na čelu sa prof. Samirom Prohićem kao predavačem na ovom skupu. Tema profesorovog predavanja koje je ujedno i otvorilo blok predavanja je bila:

"Neadekvatno djelovanje lokalne anestezije - savremeni pristupi alternativnim metodama lokalne anestezije u kliničkoj praksi".

Započevši predavanje sa gotovo 2 milenija starim citatom Marka Aurelija Galena, ljekara rimskog cara, koji je rekao da je "božanski ublažiti bol" Prof. Prohić u svom predavanju je više puta isticao koliko je bitan aspekt anestezije u današnjoj stomatologiji i medicini uopšte. Tokom izlaganja prikazane su i objašnjene najnovije alternativne metode anestezije, njihove prednosti i mane kao i situacije u kojima se mogu koristiti.Vidno raspoložen, u svom maniru profesor Prohić nas je uputio na "tips & triks" kojima se možemo služiti kako bi zaobišli sve zamke koje pred nas postavljaju izazovi današnje anestezije u stomatologiji. Koliko je bila aktuelna tema predavanja najbolje govori i sama rasprava nakon predavanja koja je bila popraćena brojnim pitanjima i dilemama direktno iz prakse sa kojima se ovdašnji stomatolozi svakodnevno susreću. 

 

     

 

 

Pored prof. Prohića svoj doprinos skupu su dali i predavači iz Beograda:

Doc. Dr. sc. Miodrag Šćepanović sa temom:Kompjuterom vođena implantologija

Dr. sc. Igor Ristić sa temom: Protetski radovi u implantologiji - od planiranja do završetka

 

   

Predavanja su obilovala velikim brojem prikaza riješenih slučajeva multidisciplinarnim pristupom u stomatologiji po principu "iz prakse za praksu". Na brojnim brižljivo dokumentovanim prikazima slučajeva posjetioci ovog skupa su mogli da vide najnovija rješenja protetske rehabilitacije koristenjem Bredent implantata u stomatologiji. Predavanja su po svom sadržaju bila jako interesantna i zanimljiva što je najbolje pokazala diskusija sa mnogobrojnim pitanjima koja je uslijedila nakon toga.

 

 

 

S obzirom na činjenicu da je ovo prvi put da se jedan skup ovakve vrste organizuje u Novom Pazaru iskazano je veliko zadovoljstvo prikazanim edukativnim sadržajem ali i pokazana želja da se opet nekad u skorije vrijeme organizuju predavanja iz oblasti stomatologije jer je Novi Pazar i Sandzak u cjelini neopravdano zapostavljen u sferi ove vrste edukacije.

Na kraju još jednom sve pohvale idu Adriadentu na čelu sa nezaobilaznim Ermanom Mumdžićem koji se je maksimalno potrudio da sa svojim sunarodnjacima ugosti goste predavače i grupu doktora specijalista iz BiH koji su došli kao podrška "Sekciji oralnih hirurga Federacije BiH".

 

 

Vi ste ovdje: Home